Balsammetoden

Varför Balsammetoden?

Jag började med balsambetoden för att jag tyckte det lät vettigt att inte ha en massa siliconer och starka oljor m.m som man behöver starkt shampo för att kunna tvätta bort, plus att det är bättre för miljön och jag gillar att testa på saker. Jag började inte för att jag har haft problem med torrt hår eller torr hårbotten utan av nyfikenhet ;)

Många, både raka och lockiga, upplever att deras hår fort blir fett, och för att råda bot på det tvättar de håret ofta i ett försök att torka ut hårbotten. Resultatet blir att hårbotten reagerar med att producera mer fett för att återställa balansen, så de måste tvätta håret ännu oftare. Hårstråna torkas ut, medan hårbottens talgproduktion går på högvarv.

För att få stopp på denna onda cirkel finns det bara en sak att göra: Sluta torka ut din hårbotten, och se till att återfukta ditt hår!

Sulfaterna som finns i vanligt shampoo är väldigt uttorkande och ofta orsaken till de flesta hud- och hårproblem. De rubbar ph-balansen i hårbotten samt tvättar bort sebumet som fungerar som ett skydd för huden. Sebumet är nämligen full av nyttiga och snälla bakterier som håller de elaka borta och därmed huden frisk.


Där av balsammetoden och då kan man tänka BALSAM! Jag kommer ju få jätte fettigt hår men nej fett löser fett.
Hursom helst så kan man ju alltid testa och annars gå till baka till silicon shampoo :)

Så hur tvättar man håret med balsam?

Först måste du se till att ditt hår är fritt från silikoner och då krävs ett sulfatshampoo som sista tvätt innan du kan börja.  Shampoot ska vara fritt från silikoner och mineraloljor. Om du är osäker, ta diskmedel! (men håret blir väldigt strävt så jag rekomenderar att istället kolla upp ett sista shampoo som är OK) Tvätta ORDENTLIGT. Gärna två omgångar. Hela håret. Inga rester av silikon ska sitta kvar.

Sen när du kör igång så måste du se till att balsamet du väljer är fritt från silikoner och mineraloljor. Silikoner slutar oftast på -cone eller -xane till exempel "Amodimethicone" eller "Cyclohexasiloxane". Mineraloljor kommer under olika namn, men titta efter mineral Oil, petrolatum, paraffinum liquidum, paraffin, vaselin.

 
Två sista shampoon jag har (Snow fairy som doftar underbart är dock slut)

Själva tvätten:

1. Börja med att massera in balsam i hela hårbotten. Ta bit för bit och massera in varsamt men ordentligt. Minst två minuter kraftig hårbottensmassage. Det är friktionen från massagen som lösgör smuts och överskottsfett även om balsam också innehåller en del rengörande ämnen som hjälper till.

2. Fortsätt med längderna; se till att täcka varje strå med balsam. Red ut eventuella tovor med fingrarna.

3. Låt balsamet sitta en stund. Gärna tio minuter eller mer (blir oftast inte så länge för mig). Jag börjar alltid min dusch med hårtvätten, sen kan jag tvätta resten av kroppen medan balsamet får verka.

4. När du sen ska skölja ur, skölj länge. Vanligaste nybörjarfelet man oftast gör är att man sköljer för lite. Så när du tycker att du är klar; skölj lika mycket till!

5. Om du har torrt eller slitet hår så kanske du har ett behov av ett vårdande balsam. Häv i det på längderna och skölj ur som vanligt.

6.Du han avsluta med ÄCV då och då. (äppelcidervinäger) Blanda en del ÄCV med tio delar kallt vatten. (0,5 dl ÄCV och 5 dl kallt vatten) Du kan blanda i en avklippt 1,5 liters petflaska, men vilken bunke som helst funkar. T.o.m handfatet. Doppa håret och se till att det blir genomsköljt. Avsluta med att hälla allt sakta över hårbotten. Skölj INTE ur. (Nej. ÄCV lämnar ingen lukt när håret torkat.)

En grundregel när man väljer tvättbalsam är att välja ett för antingen fint och tunt hår eller för fett hår. Du vill inte ha ett balsam med för mycket oljor eller vårdande ämnen i för då blir det svårare att få det rent. Efter själva tvätten kan man ha i ett vårdande balsam på längderna som gärna kan vara fettigt.

Godkänt Balsam



Så där har ni lite information kommer säkert att skriva mer om detta en annan gång och lägga upp fler bilder ;)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0