Mera skola

Mitt arbete .


Ängeln Gabriel

Namnet Gabriel

Gabriels namn är hebreiskt och betyder ”Guds kämpe” "Guds man" eller "En av Guds starka". Det arabiska namnet för Gabriel är Jibril, Jibrīl, Jibreel, Jabrilæ eller Djibril. Han och Mikael är de enda änglar som finns omnämnda med namn i bibeln. I astrologin är han måndagens skyddsängel. Han räknas som Sanningens, Bebådelsens och Uppståndelsens ängel. Han är Guds budbärare och änglarnas furste. Det är han som verkställer de gudomliga straffdomarna över fallna änglar.

Gabriel i bibeln

Gabriel är enligt bibeln en ängel av hög rang, en av de förnämsta änglarna, en ängel som "står inför Gud" (Luk 1:19) och som bland annat hade/har den speciella uppgiften att vara Guds sändebud till människorna. Han uppenbarade sig till exempel två gånger för Daniel under det judiska folkets fångenskap i Babylon på 500-talet f Kr.

Första gången var i närheten av floden Ulai "i konung Belsassars tredje regeringsår" då han gav honom förklaringen till den syn som Daniel haft om en vädur och en bock som kämpade mot varandra (Dan 8:1, 15-26). Andra gången var "i Darejaves första regeringsår", då han undervisade Daniel om de 70 årsveckorna (Dan 9:1, 20-27).

Likaså var det Gabriel som fick uppdraget att berätta för prästen Sakarias, att denne och hans hustru Elisabet skulle få en son, Johannes döparen (Luk 1:13-17) och för Maria att hon skulle få en son - Jesus (Luk 1:26-38).

Detta är de enda ställen i bibeln där ängeln Gabriel uttryckligen nämns.

Förutom de här händelserna finns det en senare kristen tradition som säger att det var Gabriel som visade sig för Josef och herdarna i samband med Jesu födelse, liksom att det var han som gav Jesus styrka i Getsemane örtagård innan Jesus greps och korsfästes. Tanken har också framförts att det i vissa fall är Gabriel som omnämns med beteckningen "Herrens ängel" i bibeln (främst i Gamla testamentet).

 

 

Gabriel i andra religioner

Muslimer tror också att han förutsade Johannes döparens födelse och att han besökte Jungfru Maria och talade om för henne att hon skulle föda Jesus (Lukasevangeliet 1:26-38).

Muslimer tror även att det var genom honom Gud uppenbarade Koranen för profeten Muhammed. I Islam heter han Jibrail. Han gav instruktioner till Muhammed om hur Koranen skulle nedtecknas och utformas. Han upptecknar Allahs rådslag. Jibrail sägs ha 1600 vingar och hår av saffran.

Gabriel nämns även i olika skrifter inom bahá'í-tron, främst i Bahá'u'lláhs mystiska bok Haft-Vádí.

I judisk och katolsk tro är Gabriel Guds ärkeängel och främsta sändebud. I Bibeln omnämns dock bara Mikael som ärkeängel (Judas brev 1:9). Gabriel firas i Katolska kyrkan den 29 september.

Enligt mormonerna levde Gabriel sitt dödliga liv som patriarken Noa. Gabriel och Noa betraktas som en och samma individ. Noa anses vara hans jordiska namn och Gabriel hans himmelska.

Bebådelsen

Gabriel räknas som primus inter pares (lat. Den främste bland likar) bland ärkeänglarna och är mest känd från tavlor i den äldre kyrkliga konsten som visar jungfru Marie bebådelse den 25 mars nio månader före juldagen. På bilder av Marie bebådelse håller Gabriel ofta en vit lilja eller en liljesymbol i handen. Liljan. En symbol för jungfrulighet och renhet. Bebådelsen, där Gabriel förekommer, är ett av de mest avbildade kristna motiven i konsten.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0